Tarife Mektuplarının Emtia Fiyatlarına Etkisi: Karışık Seyir Devam Ediyor!
Emtia fiyatları, geçen hafta ABD'de uygulanan vergi indirim tasarısı, Başkan Donald Trump'ın "tarife mektupları" ile istihdam raporunun etkisiyle dalgalanan dolar endeksiyle birlikte karmaşık bir seyir izledi.

Trump, yeni tarifelerin yürürlüğe girmeden önce sona erecek olan erteleme süresinin 9 Temmuz'da biteceğini hatırlatarak, ABD ile ticaret yapan uluslara yönelik uygulanacak yeni tarifelerin resmi bir yazı ile bildirileceğini ve 1 Ağustos itibarıyla yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Diğer yandan, dünya genelinde ekonomik ve jeopolitik kaygılar artarken, geçtiğimiz hafta ABD ekonomisi üzerine gelişmeler yatırımcıların ilgisini çekti. Trump, Kongre tarafından kabul edilen geniş kapsamlı vergi indirimi ve harcama kesintilerini içeren yasa tasarısını imzalayarak yürürlüğe koydu. Bu düzenlemenin ülke ekonomisinde büyük bir büyüme sağlayacağını ve ülkede çalışan kesimi ayağa kaldıracağını belirtti.
Bu tasarının, ABD'nin bütçe açığını 2034 yılına kadar 3,4 trilyon dolar artıracağı öngörülürken, Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, IMF'nin ülkenin bütçe açığını zamanla düşürmesi gerektiği yönündeki tutumunu muhafaza ettiğini söyleyerek, "vergi indirimleri" hakkında yapılan düzenlemenin borç azaltımına yönelik tavsiyelere aykırı olduğunu ifade etti. Analistler, Fed'in faiz indirimi beklentilerinin zayıflamış olmasının getirdiği dolar endeksinin enerji ve temel metaller üzerinde baskı yaratabileceğine dikkat çekerek, küresel piyasalarda olası artış gösterebilecek oynaklık dolayısıyla yatırımcıların daha temkinli davranabileceğini belirttiler.

ABD'DE TAHVİL FAİZİ ARTIYOR
Tüm bu gelişmelerin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faiz oranı, yaklaşık 7 baz puan artarak haftayı %4,35 seviyesinde kapattı; buna karşın dolar endeksi %0,2'lik bir düşüşle 97,2'ye geriledi.
PLATİN FİYATLARI REKOR SEVİYELERDE KALMAYA DEVAM EDİYOR
Değerli metallerin genelinde, ABD'den gelen istihdam verileri ve açıklanan vergi indirimlerinin ekonomiye yaratabileceği etkilerle birlikte değer kazançları yaşandı.

Platin fiyatları, haziran ayında yatırımcıların ve fonların yoğun alımlarıyla %28 artış göstererek ons başına 1.432,6 dolara kadar yükseldi. Bu performans, 1986'dan bu yana en yüksek aylık artış olarak kaydedildi. Metal, 11 yılın en yüksek seviyesini görmesine rağmen hala yüksek fiyat seviyelerinde kalmaya devam ediyor. Bu gelişmelerle değerli metallerin ons fiyatları, platinde %4, paladyumda %0,01, altında %1,9 ve gümüşte %2,6 artış gösterdi.
BAZ METALLERDE ÜRETİM Kaygıları ARTMAKTA
Baz metal fiyatları kararsız bir seyir izlerken, yatırımcılar geçtiğimiz hafta imalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerini titizlikle izlediler. Baz metallerde, bu hafta tezgah üstü piyasada fiyatlar libre bazında bakırda %1,1, alüminyumda %0,1 düşerken, çinko %2,8, kurşun %1 ve nikel %0,2 değer kazandı.

PETROL FİYATLARI DOLARLA İLİŞKİLİ GELİŞİMLERDEN ETKİLENİYOR
Petrol fiyatları, zayıflayan dolar endeksinden yararlanarak yükseliş kaydetti. İran ile ABD arasında güncellenen nükleer görüşmeler, OPEC+'nın üretimi artırma kararı ve ABD'de ham petrol stoklarının beklenenden fazla artması, fiyatların üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturdu. OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerin yer aldığı OPEC+ grubu, ağustos ayında petrol üretimini temmuz ayına göre günlük 548 bin varil artırma kararı aldı. Bu gelişmeler ışığında, Brent petrolün varil fiyatı %2,4 artarken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gazın İngiliz termal birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı %9,4 değer kaybetti.
TARIM EMBİYATINDAN KARIŞIK GÖRÜNTÜLER
Tarım emtia fiyatlarında, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) verileri fiyat hareketlerini etkilerken, ABD’nin ticaret anlaşmalarına dair gelişmeler de yatırımcıların dikkatini çekti. Buğday fiyatlarında arz kaynaklı endişeler yükseldi. Avrupa Birliği, 2025-2026 sezonuna ait tahıl üretim tahminini 279,6 milyon tona düşürdü. Kanada'da, yetersiz toprak nemi sebebiyle buğday rekoltesi tahminleri de aşağı yönlü revize edildi.

Ayrıca, Endonezya'nın ABD ile yürütülen ticaret müzakereleri çerçevesinde, 500 milyon dolar değerinde (yaklaşık 2 milyon ton) buğday alımını ve bazı ABD ürünlerine yönelik ithalat vergilerinin neredeyse sıfıra indirilmesini önermesi, buğday fiyatları üzerinde etkili oldu. Mısır fiyatlarında ise artan etanol talebi, USDA'nın ihracat satışları üzerine olumlu bir hava yaratırken, Ukrayna'daki kuraklık ve Arjantin'deki potansiyel vergi artışı tehlikeleri dikkatle izlendi.
ABD'de faaliyet gösteren emtia borsasında, Intercontinental Exchange'te libre bazında fiyatlar, kahvede %5,2, şekerde %2 ve pamukta %1,3 oranında düşüş kaydedildi. Kakaonun ton başına fiyatı ise %9,3'lük bir azalma ile haftayı kapattı.